zaterdag 4 september 2010

Aidan op circuit Francorchamps

EINDELIJK!!
Eindelijk weer een nieuw stukje op mijn blog. (Sorry ma, Raoul, Mieke, Aidan, Claudia en verder iedereen die er naar vroeg......)
Tijdje geen tijd gehad, tijdje geen zin en de laatste 2 weken kon ik geen fotoos plaatsen; vreemd....

2 Weken geleden, in de vakantie zijn we op een donderdag met zijn 4-en naar het Kartcircuit, dat binnen het Formule 1 circuit van Francorchamps ligt, geweest. Normaal 2 1/2 uur rijden werd nu bijna 3 1/2 uur door een file bij Luik (vrachtwagen half door de vangrail geknald) en een lekke band met de camper, precies toen we de steile helling ná Luik optuften..... moest dus noodgedwongen verder hobbelen met een slappe linker vóórband en toen we boven waren én konden stoppen rookte die band flink en was helemaal kapot. Waarschijnlijk is ie lek gegaan door troep van die vrachtauto dat op onze weghelft verspreid lag.

Ik had gehoopt/verwacht dat het niet zo druk zou zijn op het circuit; blijkt het halve rennerskwartier bezet te zijn door Super-Motards (crossers met racebanden). Zeker voor de eerste keer op een circuit is het niet ideaal om daat tussen te rijden. Gelukkig hadden ze een indeling gemaakt; steeds een half uur SuperMotards, half uur scooters en Pitbikes.
Lekker op ons gemak de tent opgezet; de bikes eronder, het 'team' aan de koffie gezet; ging leuk worden; ik had heel veel zin om samen met Aidan de baan op te gaan met onze Pitbikes.

Boven; 2 échte race-moeders, elk met de helm van hun zoon. Mijn moeder met 35 jaar cross/race ervaring en Aidans moeder Claudia die voor het eerst op een circuit was maar snel uitgelegd kreeg wat belangrijk was als race-moeder en zó snel leerde. :o)

Via mijn werk DELICIA had ik sponsoring voor Aidan's PitbikeRacen gekregen; érg tof. Uiteraard moest de hierbij behorende cheque overhandigd worden en waar kun je dat beter doen dan óp de Pitbikes en óp een echt circuit?
2 Keer #37; de ene met 35 jaar motorcross/race ervaring; de andere voor de ALLER-eerste keer op een circuit en dan zijn de handelingen vlak voordat we de baan ingaan TOCH precies hetzelfde; écht verbluffend. :o)
Leuk om zo samen een race-training te rijden; zó anders dan een normale wedstrijddag waar je toch vooral met jezelf bezig bent en waar alles om jóu draait.
Ondanks dat Aidan's ervaring beperkte tot 2x wat oefenen op een parkeerplaats ging het vanaf de eerste meters verbazingwekkend goed. De eerste sessie heb ik steeds vóór hem uit gereden zodat ie de racelijnen kon leren. De andere racers die er waren gingen (zeker in het begin) natuurlijk flink wat harder maar Aidan hield steeds netjes zijn eigen lijn en dan heb je geen last van hun en hun niet van jou.

In de 3 trainingsessies daarna reed soms Aidan voorop, dan ik weer en ging het elke keer weer wat harder; hij leerde snel. Schakelen, remmen, insturen.... het ging allemaal soepel.
Als snel zag ik dat ie wat platter op zijn Pitbike ging liggen en ging jagen op een andere jongen, op een KTM 85cc. Leuk om te zien dat hij er stilaan naar toereed en hem inhaalde; terwijl die KTM véél harder liep dan Aidan zijn motortje. Goed gedaan jongen.
Dat hij er achter kwam dat harder racen het risico van een uitstapje buiten de baan betekend is alleen maar goed; hij bleef overeind en zette meteen de inhaalrace verder.


Geen opmerkingen: