vrijdag 21 augustus 2009

Western Weekend Horst 2009

Wat later dan gepland hier toch het verslag van het WesternWeekend in Horst. Hebben nu vakantie dus te druk... :o)

Vorig weekend dus samen met Aidan op zaterdagochtend vertrokken om als bijna laatste aan te komen op de campingwei. (WesternWeekend was al op vrijdag begonnen)
Dus; camping nokkie-vol..... Organisatie lostte het goed op door ons een plek vooraan op het veld (zowat tegen zijn eigen caravan aan) te geven; hadden zo méér plaats dan de meesten en profiteerden, zeker zaterdag toen het echt té zonnig/warm was, van de bomen waar we onder stonden. Samen de tent opgezet, Kanon opgebouwd en dat mooi in het zicht gezet.


Thomas en JP (schietmaten) waren inmiddels klaar met inschrijven (1 1/2 uur in de rij voor 15 min. schieten) en kwamen effe wat ouwehoeren en bakkie koffie pakken. Wij snel onze cowboykleren aangedaan; klaar voor het WesternWeekend; Yi-haaaaa....

Samen met hun daarna effe wat rondgelopen; gekeken op de schietbaan en rondje gelopen op het Trappers en Traders veld waar handelaren staan die vanuit traditionele (western)tenten allerlei koopwaar aanbieden. Ook staat er een smid die bv demonstreerde hoe ze vroeger ijzeren beugels smeedden om vonken van vuursteen te slaan. Erg mooi om te zien hoe hij met houtskool en een blaasbalg het ijzer roodgloeiend krijgt.

Een van de bij-programma's is de Trappertrail; een tocht door de bossen waarbij de deelnemers allerlei opdrachten uit de 'oude tijd' moeten doen. Ze moeten bij de smid een beugel smeden en hier op de foto moesten ze vuur maken (bv met vuursteen) en iets bakken (ei of vlees bv).

Je ziet op zo'n weekend allerlei types in allerlei kledij rondlopen. Het heet officieel dan ook Western én Historisch Schietweekend. Het merendeel loopt wel in cowboykleding, sommigen nog echter dan John Wayne óóit rondliep. Sommigen besteden écht veel moeite en geld aan hun kleding; zie bovenstaande foto; als je geweer (met sabel-grote bajonet) uit 1800 is, waarom zou je dan geen bijpassend pak aantrekken; mooi.
Rondlopend raakten we in gesprek met een schutter met het grootste geweer dat ik ooit zag. Bleek een zgn Kantelengeweer te zijn; hiermee schoten ze vanaf een kasteel op de vijand. Het vuurt ronde loden ballen af van 22mm doorsnede en de loop leek wel een steigerpijp. Geweer weegt 12 kg en was langer dan Aidan die toch echt niet klein is.
Zaterdag hadden we op het eind van de dag onze eerste kanonserie; resultaat viel wat tegen maar op zondag zouden we revanche kunnen nemen.....
De zaterdagavond maakten we vol met het schoonmaken van het kanon (zwartkruit heet niet voor niks zo) en het koken van ons cowboy-maaltje; Chili con carne. Verder niet veel gedaan; eigenlijk moet je met een paar man méér zijn; komt volgend jaar wel.
's Nachts allebei goed geslapen. Wel liep om 5u iemands telefoonwekker af... en om 6u wéér..... en om 7u heb ik gevraagd dat het misschien een goed idee was om hem effe goed af te zetten.. :o)
Wij weer snurken.... lijkt het ineens om 8u of de oorlog uitbreekt; staan er 5 kanonnen op rij een wake-up salvo af te vuren aan de rand van de camping..... daarna toch nog maar uurtje blijven liggen.

Natuurlijk was alles eromheen mooi, leuk en spannend maar we kwamen vooral voor...... het Cowboy-ontbijt.... :o)
Op zondag morgen cowboykleren weer aan (Aidan had tenminste nog een schone bloes bij zich; ik heb 2 dagen dezelfde aangehad) en naar de grote tent bij de Saloon voor gebakken ei met brood en spek en een bak koffie; lekkerrrrrrrrrr echt cowboy-kost.


Verder lekker op ons gemak gedaan totdat we om 13u moesten aantreden voor onze kanonserie van die dag. het was er druk met kanonnen; deze keer waren er 2 series van 12 kanonnen. Rechts met rode vestje ben ik.



Aidan rolde het kanon weer naar de baan en bleef nu ook op de baan zelf (bij de kanonnen) en zo konden we alles samen doen zoals we inmiddels gewend waren. Ik zorg voor het poetsen, vullen (zie foto onder) en richten en hij zorgt voor de aanvoer van pompstokken, lapjes, kruit en kogels.


Fotoos zijn van zaterdag en zondag door elkaar; daarom staat mijn kanon eerst helemaal links en soms als 3e van links. Had al snel mijn hoed af en later ook mijn halsdoek, het verschieten van 4 kogels was al flink werken en het was flink warm op de baan.


Als alle kanonnen geladen en gericht zijn geeft de baancommandant het commando; lonten plaatsen. Aidan zorgt dat die klaar ligt.


Dan roept de baancommandant; oorbescherming op en geeft het aansteek-lont aan de eerste kanonnier. Deze steekt zijn lont aan... en na de knal (op deze binnenbaan ERG hard) en véél rook mag de volgende.



Jammer dat mijn fotocamera, waarmee we onderstaand filmke maakten, de knal niet beter weergeeft; de mikrofoon kan het niet aan schijnbaar. De knallen waren nu zó hard dat de meesten hun oorbeschermers nog extra aandrukten met hun handen.



Het uiteindelijke resultaat viel niet tegen, voor een eerste wedstrijd dan....
Was nu 18e van de 32 deelnemers middenmoot dus. Heb wel enkele geroutineerde kanonniers achter me gelaten; dát alleen al maakte dat ik tevreden was. Uitslagen; hier.
Al met al hebben we een leuk weekend gehad, hebben lekker op ons gemak kunnen doen en ondanks dat we geen berg geld uitgegeven hadden aan onze kledij pastten we goed bij de rest.
Volgend jaar wil ik wel meer kunnen schieten. Zal dus een zwartkruitrevolver moeten komen. En inmiddels zijn er al plannen om met een paar man meer te gaan; gaat weer leuk worden.
Aidan is inmiddels ook helemaal enthousiast over het schieten; leuk.
Ook nog leuk om te vermelden; we hadden onze hoeden gehuurd bij Kostuumverhuur De Thematiek omdat we geen tijd meer hadden om te gaan shoppen voor 'eigen' hoeden en omdat het weinig kost en ze een ruime keus hebben.
Een van de hoeden had een mooie sierrand maar omdat die los zat waren we die na een half uur al kwijt in het Wilde Westen....
Bij het terugbrengen maakte men daar totaal geen probleem van; erg tof. Als we hem hadden moeten betalen was het ook normaal geweest. Klasse.
Dús; heb je ooit kleding nodig voor een themafeest of zo; ga eens kijken in Hilvarenbeek. :o)
Op de site van Davy Crockett staat nog een leuk verslag van het WesternWeekend; The Davy Crockett Journal

1 opmerking:

Mieke zei

Wat een gaaf verslag om te lezen!!!